ПрАТ "Балтський верстаторемонтний завод"

Код за ЄДРПОУ: 02971191
Телефон: (0266) 22073
e-mail: baltstankorem@mail.ru
Юридична адреса: 66101, Одеська обл., Балтський район, м. Балта, вул. 50 років жовтня, буд.11
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ВАТ "Балтський верстаторемонтний завод" створено на базi Балтського обозного пiдприємства, який почав свою дiяльнiсть на початку 20 столiття i постачав обозне обладнання та продукцiю сiльському господарству, промисловостi та армiї.
Але пiсля сорокових рокiв вiн частково втратив своє значення i змушений був змiнити свою спецiалiзацiю та зайнятись чугунним литвом.
ВАТ "Балтський верстаторемонтний завод" створено в результатi приватизацiї державного пiдприємства "Балтський верстаторемонтний завод", наказ Мiнмашпрома № 1414 вiд 31.10.1994 р.
ВАТ зареєстровано Балтським райвиконкомом наказ № 331 вiд 02.12.1994 р., свiдоцтво №029711191 про державну реєстрацiю пiдприємницької дiяльностi.
У звiтному роцi на виконання вимог ЗУ "Про акцiонернi товариства" змiнена назва на Публiчне акцiонерне товариство "Балтський верстаторемонтний завод".
У звiтному перiодi реорганiзацiї товариства (шляхом злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу) не вiдбувалося.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ПАТ "Балтський верстаторемонтний завод" складається з таких структурних пiдроздiлiв:
- ливарний цех;
- деревообробний цех;
- токарний цех.
В товариствi використовується лiнiйна структура управлiння. Лiнiйна структура полягає в тому, що мiж керiвником i безпосереднiми пiдлеглими немає промiжних ланок. Це означає, що керiвник пiдприємства сам вiддає розпорядження всiм вiддiлам. Головний бухгалтер звiтує перед керiвником про дiяльнiсть вiддiлу бухгалтерiї, а заступник Голови правлiння про дiяльнiсть вiддiлiв, якi йому пiдпорядковуються. Перевага лiнiйної структури полягає в тому, що керiвник пiдприємства може бути унiверсальним фахiвцем i враховувати всi сторони дiяльностi пiдприємства. Простота форми органiзацiйної структури забезпечує оперативнiсть управлiння, знижує витрати на змiст управлiнського апарату.
Змiни органiзацiйної структури емiтента в звiтному роцi не вiдбувалось. Товариство дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій За звiтний рiк пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Фiнансова звiтнiсть товариства вiдповiдає вимогам МСБО i надається у форматi який визначається НП(С)БО.
Основнi засоби вiдображенi у звiтностi за фактичною собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї, крiм транспортних засобiв, облiк яких ведеться за переоцiненою сумою за вирахуванням накопиченої амортизацiї. Амортизацiя основних засобiв здiйснюється методом прямолiнiйного списання, виходячи зi строкiв корисної експлуатацiї.
Запаси включають сировину та матерiали, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, готову продукцiю. Облiковуються за собiвартiстю, яка включає витрати на придбання, доставку та переробку, або за чистою вартiстю реалiзацiї, якщо вона менше нiж собiвартiсть.
Фiнансовi iнвестицiї на балансi товариства не облiковуються, метод їх облiку та оцiнки не зазначався.
Текст аудиторського висновку Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства _Балтський верстаторемонтний завод_

1. Адресат: власники цiнних паперiв, наглядова рада та правлiння емiтента

2. Вступний параграф

2.1.1. Основнi вiдомостi про емiтента

Публiчне акцiонерне товариство _Балтський верстаторемонтний завод_, код за ЄДРПОУ 02971191, мiсцезнаходження вул. 50 рокiв Жовтня 11, м. Балта Одеської обл., 66101, електронна адреса baltstankorem@mail.ru, дата первинної державної реєстрацiї (як вiдкрите акцiонерне товариство) _ 22.04. 1996 р., дата реєстрацiї публiчним акцiонерним товариством - 12.09. 2011 р.

2.1.2. Опис аудиторської перевiрки (звiт щодо вимог законодавчих та нормативних актiв)

Нами згiдно Мiжнародних стандартiв аудиту та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку рiшенням вiд 29.09. 2011 р. № 1360 та зареєстрованих Мiнiстерством юстицiї України 28.11. 2011 р. за № 1358I20096, проведено аудит повного пакету фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства _Балтський верстаторемонтний завод_ в складi Балансу станом на 31.12. 2011 р. та Звiту про фiнансовi результати за 2011 р., а також опису важливих аспектiв облiкової полiтики i iнших пояснювальних примiток.
Концептуальною основою для складання фiнансових звiтiв товариства була облiкова полiтика (вiдповiдно до вимог статтi 1 Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть_ та Мiжнародного стандарту бухгалтерського облiку 8 _Облiковi полiтики, змiни в облiкових полiтиках та помилки_), як сукупнiсть принципiв, методiв i процедур, що використовуються товариством в поточному облiку та для складання i подання фiнансової звiтностi. Вона була визначена наказом по товариству вiд 02.01. 2007 р. N 12- та протягом 2007-2011 рр. залишалась незмiнною.

2.2. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за пiдготовку та достовiрне подання фiнансових звiтiв

Управлiнський персонал товариства несе вiдповiдальнiсть за складання та достовiрне подання фiнансової звiтностi за 2011 р. вiдповiдно до положень нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та за таку органiзацiю внутрiшнього контролю, яку вiн визначає доцiльним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не матиме значних викривлень внаслiдок шахрайства або суттєвих помилок.

2.3. Вiдповiдальнiсть аудитора за надання висновку стосовно фiнансової звiтностi

Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо зазначеної фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Аудит здiйснено вiдповiдно до положень Мiжнародних стандартiв аудиту, якi вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих перекручень та викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв стосовно сум i їх розкриття i фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур визначається судженням аудитора, включно щодо оцiнки ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. З метою застосування цих чи iнших процедур при виконаннi оцiнки ризикiв аудитором дослiджуються заходи внутрiшнього контролю, пов_язанi з складанням та достовiрним поданням акцiонерним товариством фiнансової звiтностi, що надає достовiрну та справедливу iнформацiю. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть виконаних управлiнським персоналом облiкових оцiнок та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

3. Модифiкована аудиторська думка щодо повного комплекту фiнансових звiтiв

3.1. Пiдстави для висловлення умовно-позитивної модифiкованої думки

3.1.1. Обмеження обсягу роботи аудитора

Параграфом 4а Мiжнародного стандарту аудиту 501 Аудиторськi докази _ додатковi мiркування щодо вiдiбраних елементiв передбачено: якщо запаси пiдприємства є суттєвими для фiнансової звiтностi пiдприємства, аудитор повинен отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо їх наявностi i стану шляхом присутностi пiд час iнвентаризацiї. Якщо ж аудитор не має можливостi отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо наявностi та стану запасiв, вiн вiдповiдно до п. 13 Мiжнародного стандарту аудиту 705 "Модифiкацiї думки у звiтi незалежного аудитора" не може пiдтвердити фiнансову звiтнiсть пiдприємства _ суб_єкта аудиту, а повинен висловити умовно-позитивну думку або вiдмовитись вiд висловлення думки щодо фiнансової звiтностi. Аудитором в жовтнi звiтного року було повiдомлено емiтента цiнних паперiв про потребу залучення його до участi в рiчнiй iнвентаризацiї, втiм вiдповiдного запрошення отримано не було.

3.1.2. Iншi факти та обставини, якi впливають на достовiрнiсть фiнансової звiтностi

В звiтному роцi товариством взагалi не було здiйснено iнвентаризацiю активiв та зобов_язань, що може вплинути на достовiрнiсть фiнансової звiтностi.

3.2. Умовно-позитивна думка

На нашу думку, за винятком можливого впливу питань, про якi йдеться мова в попередньому параграфi, фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Вiдкритого акцiонерного товариства _Одеський механiчний завод_ та його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату вiдповiдно до вимог положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi. Фiнансовi результати звiтного року (валюта балансу 696,8 тис. грн., чистий доход 164,5 тис. грн., чистий збиток 9,0 тис. грн.), вiдображенi в фiнансовiй звiтностi, пiдтверджуються.

4. Iнша допомiжна iнформацiя

4.1. Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства

За приписами частини третьої статтi 155 Цивiльного кодексу України, якщо пiсля закiнчення другого та кожного наступного фiнансового року вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства виявиться меншою вiд статутного капiталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капiталу та зареєструвати вiдповiднi змiни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартiсть чистих активiв товариства стає меншою вiд мiнiмального розмiру статутного капiталу, встановленого законом, товариство пiдлягає лiквiдацiї. В емiтента вартiсть чистих паперiв на кiнець звiтного та попереднього рокiв (вiдповiдно 686,0 та 677,0 тис. грн.) суттєво бiльше статутного капiталу (11,7 тис. грн.).

4.2. Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв

Параграфом 1 Мiжнародного стандарту аудиту 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" встановлено вiдповiдальнiсть аудитора стосовно зазначеної iнформацiї. Аудитор ознайомлюється з нею оскiльки суттєвi невiдповiдностi мiж перевiреною аудитором фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю ставлять пiд сумнiв достовiрнiсть перевiреної фiнансової звiтностi. Фiнансова звiтнiсть Вiдкритого акцiонерного товариства _Одеський механiчний завод_ є складовою частиною Додатку 37 до Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого Рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 р. N 1591 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.02. 2007 р. за N 97I13364. Вона також подається до органiв державної статистики.
Аудитором розглянуто зазначену iншу iнформацiю i будь=яких суттєвих невiдповiдностей не iдентифiковано.

4.3. Виконання товариством значних правочинiв

За приписами пункту 4 частини першої статтi 2 Закону України "Про акцiонернi товариства" - значний правочин - правочин (крiм правочину з розмiщення товариством власних акцiй), учинений акцiонерним товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є його предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства, за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi. За приписами частини першої статтi 70 того ж закону рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є його предметом, становить вiд 10 до 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, приймається наглядовою радою. Статутом акцiонерного товариства можуть бути визначенi додатковi критерiї для вiднесення правочину до значного правочину. У разi неприйняття наглядовою радою рiшення про вчинення значного правочину питання про вчинення такого правочину може виноситися на розгляд загальних зборiв.
Аудитом встановлено, що в звiтному роцi товариство не здiйснювало значних правочинiв

4.4. Стан корпоративного управлiння

Корпоративне управлiння це система вiдносин мiж виконавчим органом товариства, його радою, акцiонерами та iншими зацiкавленими особами. Корпоративне управлiння окреслює межi, в яких визначаються завдання товариства, засоби виконання цих завдань, здiйснення монiторингу дiяльностi товариства. Наявнiсть ефективної системи корпоративного управлiння збiльшує вартiсть капiталу, компанiї заохочуються до бiльш ефективного використання ресурсiв, що створює базу для зростання. Проект нової редакцiї Принципiв корпоративного управлiння України, затверджено рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 11.12.2003 N 571. З огляду на припису Закону України Про акцiонернi товариства та на вимоги цих Принципiв аудитор визначає стан корпоративного управлiння в товариствi як посереднiй.

4.5. Iдентифiкацiя та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства

Мiжнародним стандартом аудиту 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi" передбачено виконання аудитором низки процедур, характер, час та обсяг яких вiдповiдають оцiненим ризикам суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi. За результатами зазначеного виконання в акцiонерному товариствi не iдентифiковано ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.

5. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму

5.1. Фiрма _Трансаудит_ у виглядi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю (код за ЄДРПОУ 23865010)
5.2. Свiдоцтво про внесення до Реєстру суб_єктiв аудиторської дiяльностi за N 1463 видано вiдповiдно до рiшення Аудиторської палати України вiд 26.01. 2001 р. N 98 та чинне до 30.11. 2015 р.
5.3. Мiсцезнаходження: пр. Шевченка 2, м. Одеса, 65044 (для листування: абоненська скринька 117, м. Одеса, 65122)
5.4. Телефон 0661-370872, електронна адреса tau@te.net.ua, факс 0487-373764.

6. Дата i номер договору на проведення аудиту _ договiр вiд 11. 02. 2012 р. № 1238.

7. Дата початку та дата закiнчення аудиту _ вiдповiдно 11.02. 2012 р. _ 15.03. 2012 р.

8. Незалежний аудитор, директор фiрми _Трансаудит_ Бейгельзiмер М.Г.

(Сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї - 29.10. 2014 р.)

9. Дата аудиторського висновку (звiту незалежного аудитора) _ 15.03. 2012 р.

МП

Змiстовна частина аудиторського звiту щодо фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства _Балтський верстаторемонтний завод_

1. Стан бухгалтерського облiку у товариствi

Акцiонерним товариством здiйснювався бухгалтерський облiк господарських операцiй щодо майна i результатiв своєї дiяльностi в натуральному вимiрi та в узагальненому грошовому виразi шляхом безперервного документального i взаємопов_язаного їх вiдображення.
Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй були первинна документацiя, всi данi, що зафiксованi в них, систематизовано на рахунках бухгалтерського облiку шляхом подвiйного запису. Стан первинних документiв та облiкових реєстрiв задовiльний. Отже, є аналiтична база для забезпечення детальних даних для прийняття управлiнських рiшень та формування фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Оскiльки аудиторську перевiрку фiнансової звiтностi за 2010 р. робила фiрма _Трансаудит_ (висновок вiд 11.03. 2011 р.), яка пiдтвердила правильнiсть прикiнцевих залишкiв по рахункам товариства, то аудитор вiдповiдно до норм Мiжнародного стандарту аудиту № 510 _Перше завдання _ залишки на початок перiоду_ обмежився встановленням їх тотожностi початковим залишкам по рахунках звiтностi за 2010 р. Тотожнiсть, що її було визначено, є доказом правильностi початкових залишкiв.
Складання i надавання користувачам фiнансової звiтностi робилось своєчасно. Звiтнiсть складена в нацiональнiй валютi України - гривнi, при цьому данi в звiтностi наведенi iз заокругленням до тисяч гривень.
Показники в рiчних звiтних формах товариства узгодженi вiдповiдно до Методичних рекомендацiй з перевiрки порiвнянностi фiнансових звiтiв, затверджених наказом МФУ вiд 22.12.2008 р. N 1524 зi змiнами, внесеними наказами Мiнфiну вiд 29.12. 2009 р. N 1572, вiд 15.02.2010 р. № 72, 12.01. 2011 р. № 10 та 15.06. 2011 р. № 722.
Маються пiдстави стверджувати, що поточний бухгалтерський облiк та фiнансова звiтнiсть товариства були повними, вiдповiдали приписам Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi_, чинним положенням (стандартам) бухгалтерського облiку, встановленiй товариством облiковiй полiтицi.

2. Аудит нематерiальних активiв

Нематерiальних активiв в акцiонерному товариствi не малось

3. Аудит основних засобiв

За даними фiнансової звiтностi станом на 31.12.2011 р. на балансi вiдображено основнi засоби та iншi необоротнi матерiальнi активи, данi щодо яких наведенi в таблицi:

Рахунок
Сальдо по Дт на 01.01.2011 р. (тис. грн.) (первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2011 р. (тис. грн. ) (первiсна вартiсть)
Номер
Назва


10
Основнi засоби


101
Земельнi дiлянки
-
-
103
Будинки та споруди
2777
2777
104
Машини та обладнання
3825
3274
105
Транспортнi засоби
387
387
106
Iнструменти, прилади та iнвентар
310
310
109
Iншi основнi засоби

---
11
Iншi необоротнi матерiальнi активи
-
-

Для товариства характерна значна (бвiльше 90%) ступiнь зносу основних засобiв, вiдносно велика питома вага активної їх частки _ до 58% та незначний рух. В складi основних засобiв малоцiнних необоротнi матерiальнi активи (їх вартiсна межа до безпосередньо основних засобiв вiдповiдно до облiкової полiтики дорiвнює 1000 грн.) вiдсутнi. Взятих в операцiйну оренду не малось.
Нарахування амортизацiї на основнi засоби здiйснювалось прямолiнiйним методом.
У звiтному перiодi iнвентаризацiя основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв за станом на 1 листопада 2011 р. згiдно з наказом Про проведення iнвентаризацiї вiд 20.10. 2011 р. № 50. Розбiжностей мiж даними бухгалтерського облiку та фактичною наявнiстю об_єктiв основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв виявлено не було.
Вбачається, що данi фiнансової звiтностi товариства вiдповiдають даним реєстрiв аналiтичного та синтетичного облiку основних засобiв товариства та первинним документам, наданим на розгляд аудиторам. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 7.

4. Аудит довгострокових бiологiчних активiв

Довгострокових бiологiчних активiв не малось

5. Аудит довгострокових фiнансових iнвестицiй

Довгострокових фiнансових iнвестицiй не малось.

6. Аудит бухгалтерського облiку виробничих запасiв, сировини, матерiалiв, палива та правильнiсть їх списання

Балансова (облiкова) вартiсть запасiв у розрiзi окремих класифiкацiйних груп:

Група
Номер рахунка (субрахунка)
На кiнець року, тис. грн.
1) Виробничi запаси:


- сировина та матерiали;
201
4,0
- купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби;


- паливо;


- тара i тарнi матерiали;


- будiвельнi матерiали;


- запаснi частини;


- матерiали сiльськогосподарського призначення;


- малоцiннi та швидкозношуванi предмети.


2) Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi


3) Незавершене виробництво
23
180
4) Готова продукцiя
26
101
5) Товари


РАЗОМ



В балансi (облiкова) вартiсть запасiв вiдображена за чистою вартiстю реалiзацiї Товариство здiйснювало облiк запасiв вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку № 9 Запаси (далi _ П(С)БО). Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група. Придбанi (отриманi) або виробленi запаси зараховуються на баланс за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть запасiв визначається згiдно з П(С)БО 9.
Списання матерiалiв проводиться на пiдставi актiв на списання, якi пiдписанi уповноваженими особами Пiдприємства та затвердженi в установленому порядку. Оцiнка вибуття запасiв здiйснюється методом середньозваженої собiвартостi. Вибуття матерiалiв та МШП проводилося згiдно затверджених актiв списання матерiальних запасiв
Активи, що використовуються протягом не бiльше одного року, або нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше року, визнаються малоцiнними та швидкозношуваними предметами (МШП) та облiковуються товариством на рахунку _Малоцiннi та швидкозношуванi предмети_.
Вiдповiдно до вимог п. 23 П(С)БО 9, вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключається зi складу активiв (списується з балансу) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдними особами протягом строку їх фактичного використання.
Обсяг розкриття iнформацiї вiдповiдає вимогам П(С)БО 9.

7. Аудит дебiторської заборгованостi

Дебiторську заборгованiсть оцiнено в балансi реально, простроченої немає, резерву сумнiвних боргiв немає. Вся дебiторська заборгованiсть складає 55,2% загального обсягу обiгових коштiв. З загального обсягу дебiторської заборгованостi 98,6% припадає на бюджетну, що є суттєво негативним чинником господарської дiяльностi товариства. 100% заборгованостi мало термiн непогашення до 90 днiв.
Аудитом пiдтверджується достовiрнiсть розмiру заборгованостi, а також повнота розкриття iнформацiї про неї вiдповiдно до П(С)БО №10 _Дебiторська заборгованiсть_.

8. Аудит грошових коштiв
Мається вiдповiднiсть наявних грошових коштiв товариства сумам вiдображеними в складi оборотних активiв у фiнансовiй звiтностi. Загальний прикiнцевий залишок грошових коштiв в гривньовому еквiвалентi _ 135 тис. грн. пiдтверджується даними касової книги, банкiвськими витягами, даними в формах звiтностi 3 i 5 та актами узгодження з банками.

9. Аудит витрат майбутнiх перiодiв

Достовiрно розкрито iнформацiю про iншi оборотнi активи (рядок 250) та витрати майбутнiх перiодiв (рядок 270)

10. Аудит зобов_язань

Виконаний аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiя про зобов_язання, тобто теперiшню заборгованiсть товариства, яка виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, за очiкуванням, спричинить вибуття ресурсiв, котрi втiлюють в собi майбутнi економiчнi вигоди, розкрита вiдповiдно до вимог П(С)БО 11 Зобов_язання.
Протягом року товариство не формувало забезпечення наступних виплат вiдпусток персоналу, не мало довгострокових зобов_язань не малась.
Є реальними, легальними та чинними розмiр поточних зобов_язань у фiнансовiй звiтностi товариства, тобто зобов_язань, що будуть погашенi протягом операцiйного циклу або мають бути погашеними протягом 2012 р.
Загальна сума роточних зобов_язань 478 тис. грн.

11. Аудит власного капiталу

Нижче наведенi складовi власного капiталу

Елемент капiталу
Сальдо на 31.12. 2011 р, тис. грн.
Статутний капiтал
651
Пайовий капiтал

Додатковий вкладений капiтал
1226
Iнший додатковий капiтал
323
Резервний капiтал
17
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток)
(244)
Неоплачений капiтал

Вилучений капiтал


Здiйснений аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiю формування та розмiр власного капiталу, тобто залишкової частки в активах товариства пiсля вирахування всiх його зобов_язань, розкрито за приписами пп. 65-68 Концептуальної основи складання та подання фiнансових звiтiв Ради КМСБО, достовiрно та справедливо.
Станом на 31.12. 2011 р. заявлений статутний капiтал сплачено в повному обсязi в встановленi законодавством термiни. Неоплаченого або вилученого капiталу немає. Привiлейованих акцiй, акцiй на пред_явника та облiгацiй товариством не випускалось. Форма iснування цiнних паперiв _ без документарна.

12. Аудит результатiв фiнансово-господарської дiяльностi

Аудиторська перевiрка дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки щодо справедливостi та достовiрностi вiдображених результатiв фiнансово-господарської дiяльностi товариства
Вiдображення доходiв в бухгалтерському облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 14 _Доходи_. Аудитом пiдтверджується, що данi стосовно доходу, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Тому достовiрними є значення доходу (виручки) вiд реалiзацiї (товарiв, робiт, послуг) _ 5915 тис. грн. та iнших операцiйних доходiв _ 540 тис. грн.
За результатами аудиту встановлено, що данi стосовно витрат, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Це твердження пiдтверджується зокрема, вибiрковою перевiркою нарахування заробiтної плати та внескiв до фондiв соцiального страхування.
В цiлому вiдображення витрат в облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 15 _Витрати_.

13. Аналiз показникiв фiнансової звiтностi

Аналiз показникiв фiнансового стану наведено нижче, при цьому показники лiквiдностi та платоспроможностi обчислено станом на 31.12. 2011 р., а показники рентабельностi - за 2011 р.

Показники та формули їх розрахунку
Значення на 31.12. 2010 р.
(за 2010 р.)
Значення на 31.12. 2009 р.
(за 2009 р.)
Оптимальне значення
1.Коефiцiєнти лiквiдностi:

1.1. Поточної (загальної) лiквiдностi або покриття
Пiдсумок II роздiлу активу + рядок 270
К1.1= -------------------------------------------------
IV роздiл пасиву + рядок 630

1.2. Термiнової або швидкої лiквiдностi
Подсумок II роздiлу активу _ рядки 100-140 + рядок 270
К1.1= ----------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву + рядок 630

1.3. Абсолютної або критичної лiквiдностi
Грошовi кошти (коди рядкiв 230-240)
К1.3= ----------------------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву





3,65






3,04






0,28





2,88






1,74






0,01





бiльше 2,0





1,0-2,0






0,25 _ 0,5
2. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi або фiнансування
( покриття зобов_язань власним капiталом)
II + III + IV+ V роздiли пасиву
К2= ---------------------------------------------------
Пiдсумок I роздiлу пасиву





0,24





0,35





менше 1,0

3. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (автономiї)
I роздiл пасиву балансу
К3= -----------------------------------
Всього за активами балансу




0,80




0,74




0.25-0,5

4. Рентабельнiсть операцiйних витрат
чистий прибутокI збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )} К4= ------------------------------------------------ х 100%
(код рядку 280 ф. 2)



-9,21



-0,00

5. Рентабельнiсть реалiзацiї
чистий прибутокI збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )} К5= -------------------------------------------------х 100%
(рiзниця мiж рядками 010 та 015 ф. 2)


-1,68


-0,00

6. Рентабельнiсть активiв
чистий прибутокI збиток (код рядку 190 ф. 2-м )} х К6= -----------------------------------------------х 100%
ф. 1 (ряд. 280 (гр. 3) + ряд. 280 (гр. 4)) I 2)


-3,40


-0,00


бiльше 0


З наведеної iнформацiї вбачається, що фiнансовий стан товариства в звiтному роцi продовжував дуже посереднiм, як i у 2002-2010 рр. Данi фiнансової звiтностi реально вiдображають фактичний фiнансовий стан товариства.
Протягом звiтного року не вiдбувалось дiй, якi могли суттєво вплинути на фiнанси-господарський стан та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв. Маються пiдстави для висловлення думки про можливiсть безупинного функцiонування Публiчного акцiонерного товариства як суб_єкта господарювання.

(сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї до 29.10. 2014 р.)

11.03. 2012 р.
М.П.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання -iнформацiю про основнi види продукцiї або послуг, що їх виробляє чи надає емiтент, перспективнiсть виробництва окремих товарiв, виконання робiт та надання послуг: товариство надає послуги iз здачi в оренду примiщень, переробки зерна на корм тваринам. Основний дохiд товариство отримує вiд здачi в оренду примiщень та переробки зерна на корм тваринам. Товариство продовжує реконструкцiю цеха для вирощування грибiв. Найбiльш перспективним є надання послуг зi здачi в оренду примiщень. Вiд даного виду дiяльностi товариство отримує основний доход.
-залежнiсть вiд сезонних змiн: сезоннi змiни не впливають на ефективнiсть дiяльностi товариства.
- про основнi ринки збуту та основних клiєнтiв: продукцiя виготовляється на замовлення приватних пiдприємцiв та пiдприємств роздрiбної торгiвлi, якi розташованi у м. Балта та Балтському районi. Послуги з оренди примiщень надаються пiдприємствам, якi розташованi у м. Балта. Основними орендаторами примiщень є ПП "Колмацуй", ПП "Скрiпник", ПП "Очинська", ТОВ "Астелiт", ТОВ "Прайдстiл".
-основнi ризики в дiяльностi емiтента, заходи емiтента щодо зменшення ризикiв, захисту своєї дiяльностi та розширення виробництва та ринкiв збуту: потенцiйнi ризики представленi комерцiйними ризиками, фiнансовими ризиками, ризиками, пов'язаними з форс-мажорними обставинами.
Комерцiйнi ризики пов'язанi з реалiзацiєю продукцiї та послуг на товарному та споживчому ринках - зменшення розмiрiв i ємностi ринку, зниження платоспроможного попиту, поява нових конкурентiв, тощо.
Заходами по зниженню комерцiйних ризикiв є:
1) системне вивчення кон'юнктури ринку;
2) рацiональна цiнова полiтика;
Фiнансовi ризики викликанi iнфляцiйними процесами, всеохоплюючою несплатою, коливанням курсiв основних валют, тощо. Вони можуть бути зниженi шляхом створення системи фiнансового менеджменту на пiдприємствi, роботi з споживачами на умовах передплати, використаннi акредитивiв, тощо. Ризики, пов'язанi з форс-мажорними обставинами - це ризики, обумовленi непередбачуваними обставинами (стихiйнi лиха, змiна полiтичного курсу країни, страйк, тощо). Заходами по зниженню ризикiв служить робота пiдприємства з достатнiм запасом фiнансової мiцностi. Заходами з захисту дiяльностi товариства є своєчасне планування та створення необхiдних резервiв i запасiв матерiальних та фiнансових ресурсiв. Цi методи особливо важливi в умовах дефiциту фiнансових ресурсiв, що спостерiгається в Українi. Також необхiдно резервувати грошовi кошти на покриття випадкових витрат, пов'язаних з непередбачуваними обставинами. Квалiфiковане вiдпрацювання договорiв i контрактiв з клiєнтами: бiльш дiтальнiше викладення прав та обов'язкiв сторiн в умовах можливих негативних подiй i конфлiктних ситуацiй.Заходи емiтента щодо розширення виробництва та ринкiв збуту - в умовах економiчної кризи, товариство не планує заходи щодо розширення ринкiв збуту.
-про канали збуту й методи продажу, якi використовує емiтент: надання послуг здiйснюється на пiдставi договорiв, реалiзацiя товарiв - у роздрiб та гуртовими партiями.
- про джерела сировини, їх доступнiсть та динамiку цiн: сировину при наданнi послуг товариство не закуповує.
-iнформацiю про особливостi стану розвитку галузi виробництва, в якiй здiйснює дiяльнiсть емiтент, рiвень впровадження нових технологiй, нових товарiв, його становище на ринку: основним видом дiяльностi є виробництво виробiв ливарного виробництва. Фахiвцями товариства не здiйснюється аналiз розвитку галузi, втим, в Одеському регiонi деякi пiдприємства, якi займалися виробництвом аналогiчної продукцiї, скоротили обсяги виробництва ливарних виробiв, ВАТ "Арцизький дослiдно-експериментальний ливарно-механiчний завод" лiквiдувався. Щорiчно виробництво ливарних виробiв скорочується у зв"язку iз нерентабельнiстю даного виду продукцiї, тому товариство не витрачає грошовi кошти на впровадження нових технологiй, нових товарiв. Становище на ринку не є монопольним.
-iнформацiю про конкуренцiю в галузi, про особливостi продукцiї (послуг) емiтента: конкурентоспроможними на даному ринку є пiдприємства, якi iнвестують у виробництво велики кошти, продукцiя ливарного виробництва є енергоємною.Особливiстю є те, що завод виготовляє побутове чавунне литво за iндивiдуальними замовленнями.
-перспективнi плани розвитку емiтента: в умовах фiнансової кризи товариством планується здiйснити заходи зi збереження обсягiв надання послуг та реалiзацiї продукцiї на рiвнi попереднього року. Також планується створення виробництва по виготовленню полiпропiленової нитки та реконструкцiя ливарного цеху.
-кiлькiсть постачальникiв за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв у загальному обсязi постачання:вiдсутнi.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останнi п'ять рокiв товариством основнi фонди не придбавались в зв'язку з вiдсутнiстю обiгових коштiв та значним скороченням обсягу виробництва (надання послуг). Вiдчуження основних фондiв також не було.
Пiдприємство на даний час не планує залучення значних iнвестицiй або придбань, пов"язаних iз господарською дiяльнiстю.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення -iнформацiя про основнi засоби емiтента, включаючи об'єкти оренди та будь-якi значнi правочини емiтента щодо них:первiсна вартiсть основних засобiв станом на кiнець звiтного перiоду складає 1876,8 тис. грн., знос - 1285,5 тис. грн., залишкова вартiсть - 591,3 тис. грн. Орендованих основних засобiв в акцiонерному товариствi не значиться. Будь-яких значних правочинiв щодо основних засобiв товариства в звiтному роцi не вiдбувалось.
- виробничi потужностi та ступiнь використання обладнання: товариство не займається виробництвом продукцiї, тому показники виробничi потужностi та ступiнь використання обладнання не розраховуються.
-спосiб утримання активiв, мiсцезнаходження основних засобiв:утримання активiв здiйснюється господарським способом: грошовi кошти облiковуються на банкiвських рахунках та в касi товариства, виробничi запаси, основнi засоби - на балансi товариства, щорiчно iнвентарiзуються.Основнi засоби емiтента знаходяться за адресою:66101, Одеська обл., м.Балта, вул.50 рокiв Жовтня,11.
-екологiчнi питання, що можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства, iнформацiя щодо планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв, характер та причини таких планiв, суми видаткiв, в тому числi вже зроблених, опис методу фiнансування, прогнознi дати початку та закiнчення дiяльностi та очiкуване зростання виробничих потужностей пiсля її завершення: екологiчнi фактори не впливають на основнi засоби товариства, планiв щодо капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв немає.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень iнформацiя щодо проблем, якi впливають на дiяльнiсть емiтента; ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень.
Основними факторами, якi негативно впливають на дiяльнiсть пiдприємтва є:
- вiдсутнiсть сировини для ливарного виробництва (металолом, чавун);
- низька платоспроможнiсть населення та пiдприємств-замовникiв;
- складнiсть отримання банкiвських кредитiв.

ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень:
- постiйнi змiни законодавства в питаннях оподаткування та незмiнно великий податковий тиск;
- значне пiдвищення цiн на енергоносiї, особливо, природний газ, великий рiвень iнфляцiї i , як наслiдок, значне пiдвищення цiн на товари i послуги всiма стороннiми органiзацiями, якi обслуговують виробництво;
- вiдсутнiсть фiнансових можливостей на масштабну модернiзацiю та оновлення основних засобiв та технологiї виробництва.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом звiтного перiоду фактiв виплати штрафiв i компенсацiй не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних коштiв. Робочий капiтал достатнiй i в цiлому вiдповiдає поточним потребам пiдприємства. За оцiнками фахiвцiв емiтента можливi шляхи покращення лiквiдностi полягають в проведеннi заходiв по збiльшенню об'ємiв реалiзацiї, вiдмови вiд зайвих витрат, змiни цiнової полiтики. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства як суб'єкта господарювання необхiдним є придiлення вiдповiдної уваги ефективнiй виробничiй дiяльностi, пошуку резервiв зниження витрат виробництва та погашення поточних зобов'язань.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів За результатами дiяльностi товариства на кiнець 2011 року не має укладених, але не виконаних договорiв.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В умовах фiнансової кризи здiйснити заходи iз збереження обсягiв надання послуг на рiвнi попереднього року. Товариство планує створення виробництва по виготовленню полiпропiленової нитки та продовжити реконструкцiю ливарного цеху.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок В звiтному роцi товариство не спрямовувало грошовi кошти на дослiдження та розробки.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Пiд час своєї дiяльностi товариство та його посадовi особи не виступали як вiдповiдачi чи як позивачi по судових позовах.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнформацiю, яка може бути iстотною для оцiнки фiнансового стану та результатiв дiяльностi товариства, потенцiйнi iнвестори можуть отримати в товариствi та на сайтi ДКЦПФР www.stockmarket.gov.ua